De pick-up

11-09-2024
Ook wel grammofoon, draaitafel of platenspeler genoemd. Maak zelf een pick-up en 3d-print daarna zoveel singletjes of LP's als je wilt en ga lekker plaatjes draaien.

Het ritueel van het opzetten van een plaat, waarbij je fysiek een vinylplaat kiest, de plaat uit de hoes haalt, op de draaitafel legt en de naald zorgvuldig plaatst, brengt een gevoel van nostalgie met zich mee dat moderne digitale muziekbronnen vaak missen. Dit moment dwingt je om even te pauzeren en bewust muziek te selecteren, wat een gevoel van rust en aandacht voor detail oproept.

Deze pick-up werkt met 3d-geprintte LP's waar een RFID-tag in zit verborgen. In de platenspeler zit een RFID-lezer en een D1 Mini. De D1 Mini leest de tag van de langspeelplaat uit en verstuurt een signaal naar mjn PC waar Audacious (de MP3-speler die ik gebruik) wordt gestart met een door de plaat/RFID-tag bepaalde playlist.

Een eerder prototype van deze pick-up werkte met een Arduino Leonardo die via USB toetsen stuurde naar de PC. De huidige versie met de D1 Mini vind ik handiger in gebruik omdat hij niet fysiek (via USB) aan de PC hoeft te worden gekoppeld: deze kan er een eindje vanaf staan op een andere plek in de kamer.

Het systeem
De pick-up bestaat uit diverse onderdelen:
  • De hardware: een ge-3d-printte pick-up met daarin een RFID-lezer en een D1 Mini.
  • Een PHP-applicatie die op de PC draait. Op die PC staat ook Audacious. De D1 Mini in de pick-up is verbonden met het netwerk en kan zo die PHP-applicatie aansturen.
De werking
De D1 Mini in de pick-up krijgt een signaal van de RFID-lezer zodra er een plaat op de pick-up wordt gelegd. In elke plaat zit een RFID-tag (een sticker) waar niets meer op staat dan de naam van de playlist. De D1 Mini roept de PHP website aan. Bijvoorbeeld: http://192.168.0.110:8080/index.php?playlist=abba.m3u
In de PHP-pagina wordt dan Audacious aangeroepen met de commandline nohup audacious --headless --quit-after-play $playlist > /dev/null 2>&1. Deze zorgt ervoor dat de muziekspeler de playlist in de achtergrond (zonder visuele UI) gaat afspelen.

Bij het printen van een LP (of single) moet je de printer na de tweede laag even stopzetten (kun je in de slicer aangeven) zodat je de NFC-sticker erop kunt plakken. Hierna print hij de LP verder af en zit de NFC-sticker verborgen in de LP.

Download
Arduino code
PHP-pagina
Platenspeler (OpenScad)

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende installaties.

Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 39 apparaten
 
×
×