marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
3 oktober 2020

Filament genoeg?

Zit er nog genoeg filament op de spoel om te printen?
Als je een 3d-print slicet dan geeft het slicerprogramma aan hoeveel gram en hoeveel meter filament je nodig hebt. Maar hoe weet je of er nog genoeg filament op de spoel zit? Hoeveel meter zit er op?

Ik weeg gewoon de spoel even van te voren op de speciale filamentweegschaal. Hij geeft dan aan hoeveel gram en hoeveel meter er op de spoel zit.

De weegschaal is feitelijk een gewone (zelfgemaakte) weegschaal met een aantal vaste tarra-instellingen. Voor elke fabrikant PLA die ik gebruik een andere instelling.

De weegschaal werkt met een 5kg-gewichtsensor en een HX711-module die door een Arduino UNO wordt uitgelezen. Verder zijn er knopjes om de weegschaal op 0 te stellen en hem te kalibreren. En een selectieknop waarmee ik het type filament selecteer.

Je kunt de filamentweger zelf maken: hieronder heb je de 3D-printbestanden en de code voor op de Arduino. Het schema van de opbouw staat in de linkerkantlijn. Als je hulp nodig hebt, mail mij gerust!

Download

OpenScad 3D-bestand
Arduino broncode
Ook nog nodig: 2x boutje M4 (lengte niet kritisch: 1 tot 3cm lang) en 2x boutje M5 (lengte niet kritisch: 1 tot 3cm lang).
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.