marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
31 juli 2020

FitButton

Exergame met rennen, springen en bukken
FitButton is een zelfbouwvariant van de veel te dure fitness-gadgets Fitlight en Reax Lights.

Je speelt games waarbij de game controller is vervangen door een set drukknoppen. Doordat de drukknoppen verspreid staan over de ruimte moet je soms bukken (squatten), snel ergens heen rennen of springen om de game te besturen. Exergaming dus.

Inleiding

Het systeem bestaat uit een viertal button-kastjes die in draadloze verbinding staan met de game console die via USB op de PC is aangesloten.
De buttons communiceren via eenvoudige 434MHz-zendertjes (via het klik-aan-klik-uitprotocol trouwens) met de console. In de console zit een Arduino Leonardo die toetsenbordcommando's stuurt naar het game.

Button-kastje

De kastjes werken op batterijen. Een vroeg prototype van FitButton werkte met een oplaadbare accu maar het systeem bleek zo weinig stroom te slurpen dat ik uiteindelijk voor een simpele oplossing met gewone batterijen heb gekozen. In elk kastje zit naast de knop (supergrote arcadebutton) een ATtiny85 en een RF-zendermodule. Meer niet. Als batterijen gebruik ik 2 stuks AA Lihtiumbatterijen.

Code voor de ATtiny85 in de 4 kastjes: Buttonkast 1, Buttonkast 2, Buttonkast 3, Buttonkast 4.
Programmeren van de ATtiny85 door een Arduino Uno te gebruiken als ISP en dan als board Attiny85, klok 1MHz instellen. Je moet de juiste hardware library (onderste link) installeren.

 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.