marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
21 mei 2020

3d-printercontroller

Bestuur twee 3d-printers vanuit een behuizing
Achter mijn werkplek staan twee 3d-printers. Vanaf die werkplek stuur ik printjobs naar de Octoprintservers. Maar soms gebeurt er niets. De printer moet nog opwarmen denk ik dan.
Maar nee, de printer had nog geen verbinding met Octoprint. Pfff. De hele tijd voor niets gewacht op dat opwarmen.

Oplossing: de 3d-printercontroller. Apparaatje dat met twee lampjes duidelijk de status van de printerverbinding met Octoprint aangeeft.

Kastje met ruimte voor twee Raspbery Pi's. Fijn kastje want de Pi's passen precies op de gaten en de M2.5-boutjes passen er precies door. De Pi's worden door een 5V-adapter gevoed die genoeg stroom levert (die van mij levert 6 Ampère, is van RS).

De software die de LEDjes laat knipperen bestaat uit een simpel shell script dat op de Pi's draait. Als de printer uit staat of geen verbinding heeft dan probeert hij vanzelf verbinding met Octoprint te maken (handig!). De LED knippert.
Als hij bezig is met printen dan knippert de LED ook, maar heel rustig. Als de printer aan staat en verbinding heeft met Octoprint dan brandt de LED.

Download

Shell script voor op de Octopi's
Behuizing voor twee Pi's (OpenScad)

Installatie

Op beide Octopi's eerst jq (JSON-processor, zie hun site) installeren en dan het script toevoegen in het autostartbestand om te zorgen dat na een reboot het wordt opgestart:

sudo apt install jq

sudo nano /etc/rc.local
en voeg toe
/home/pi/checkprinter.sh &
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.