marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
18 april 2020

De Octocontroller

3d-printerbesturing prima de luxe
Probleem: na het aanzetten van de 3d-printer heb ik weinig geduld: hij moet zo snel mogelijk aan de gang. Het liefst heb ik één knop om meteen het filament te vervangen en het bed en de extruder op te warmen.

Ik maakte deze Octocontroller waarmee ik letterlijk met een druk op de knop het filament kan laden of de printer op kan warmen. Voorkomt stress bij het 3d-printen. Hij werkt samen met het door mij gebruikte printaanstuurprogramma Octoprint.

De Octocontroller werkt met een NodeMCU die commando's verstuurt naar een PHP "server" die draait op de Octoprint Raspberry Pi. Het is een simpel PHP-bestand dat op de Raspberry Pi wordt gestart met php -S octopi.local:5000. Het PHP-script verstuurt commando's naar Octoprint.

Er zijn schakelaars om met één druk op de knop het filament te laden en/of de printer op te warmen. En er is een schakelaar om de printerkop snel omhoog te doen, handig in geval van een crash of als je het geprinte object van het bed wil halen zonder dat de kop in de weg zit. Hij laat met LED displays de temperatuur zien en ook hoe lang hij nog moet printen (in procenten). Als de printer uit staat gaat er een lampje branden.

En uniek: je kunt na het aanzetten van de printer even op de knop Up klikken om te zorgen dat Octoprint verbinding maakt met de printer (normaal zou je dat doen door met een browser naar Octoprint te gaan en op de knop Connect binnen de Octoprint UI te klikken).

Download

PHP-script (rename naar .php)
Behuizing
Frontplaat
Openscad-bestand
Arduino sketch
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.