marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
13 april 2020

De deurdetector

Discrete deur-open-detectie
Mijn geliefde echtgenote weet dat ik vaak in een diepe overpeinzing zit als ik intensief bezig ben met het ontwerpen van een apparaat. Ze wil mij daarbij niet storen en doet daarom vaak heel zachtjes de deur van Marcelv's lab open.

Psst, Marcel, kom je koffie drinken? What-the-f! Ik schrik me kapot als er iemand zo sneaky op mij afkomt en ineens naast mij staat.

Daar moet een reed-schakelaar en een magneet op komen, op die deur. Deur open en een LED-je dat vlak voor mijn neus is opgesteld gaat subtiel branden. Al kom je nu nog zo gedempt binnen, ik weet allang dat je er aan komt, vrouwlief.

Meteen had ik een goed doel gevonden voor de grote klos luidsprekerkabel die ik al 10 jaar bewaarde. Het werd een kabel vanaf de reedschakelaar op de deurstijl naar mijn bureau.


Ik nam 3 grote (10mm) LED's en plaatste er ook nog een buzzertje bij die een piepje geeft zodra de deur wordt geopend. De buzzer laadt een elco op en zodra die is geladen (duurt ongeveer 3 seconden) stopt hij met buzzen. De elco ontlaadt zich van zelf weer via een parallele 100k-weerstand.
De voeding komt uit een adapter (van Pi Hut) die ik niet meer gebruik en waarvan ik de USB-C-kabel al had afgeknipt.

De transistortrap en de 1k weerstand zitten op een printje in een doosje dat vlak bij de deur is opgesteld. Daar is ook een stopcontact waar de adapter in zit.
Vanaf dit doosje loopt een kabeltje naar het reed-contact op de deurpost en een langere kabel naar een kastje op mijn bureau waar 3 LED's en een buzzertje in zitten. Dit kastje past precies onder mijn computermonitor zodat ik het altijd in beeld heb.

Download

Openscad-kastje
Printplaatkastje
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.