marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
12 april 2020

De thermometer

No-nonsense thermometer
Specificaties: een mooi vormgegeven kastje met een helder afleesbaar LED-display waar steeds de actuele kamertemperatuur op wordt getoond met één decimaal achter de komma. Dus bijvoorbeeld 20.3.

Het door mij gebruikte TM1637-display (Hackerstore) had helaas niet de mogelijkheid om de decimale punten aan te sturen, zo bleek na een dag of drie op de meest obscure plaatsen van het internet zoeken naar een geschikte Arduino-library. Ik spitte door honderden pagina's datasheets en maakte Arduino-sketches die met lussen alle mogelijke commando's naar het display stuurden. Maar helaas: geen decimale punt.

Geniaal door zijn eenvoud was vervolgens mijn oplossing om de decimale punt zelf te tekenen door van één 7-segment de segmenten C, D, E en G aan te sturen. Geniaal ook omdat Marcel V, de 50-plusser, nu geen leesbril meer nodig heeft om toch naast alle cijfers ook de decimale punt in al haar glorie te kunnen aanschouwen.

Schema
Het project maakt gebruik van een TM1637 display en een DHT22-module (de weerstand tussen digitale in-/uitgang is op de module opgenomen) en een D1 Mini. In plaats van een D1 Mini had ik ook een willekeurige Arduino kunnen gebruiken.


Componentenlijst
1x D1 Mini
1x Display
1x DHT22-module
1x Kastje
8x Schroefdraadimplantaten

Arduino sketch: download.

Kastje
De STL-bestanden en het OpenScadbestand kun je van mijn site downloaden.
Het display zit lekker strak vastgeschroefd met de schroefbusjes, ook de achterplaat zit zo vast.

Mijn naam is Harry Nak en ik heb een antenne op mijn dak
Ondanks de door de Openscadgoeroe Marcel V deskundig en zorgvuldig vormgegeven koelgaten in het kastje moest ik na een dag toch de DHT22-module naar buiten doorvoeren, hij werd te veel opgewarmd door het nabijgelegen LED-display en de D1 Mini. Zie onderste foto in de linkerkantlijn voor het verbeterde eindresultaat. Verbeterd zowel op functioneel gebied als op esthetisch gebied. Goeroewerk!
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.