marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
23 oktober 2016

Gastankweegschaal

Hoe lang kunnen we nog doen met het gas?
In de mancave staat een gaskachel. Maar in de mancave is het donker en zie je het wijzertje op de gastank niet. Je weet niet wanneer je gastank leeg is. Vervelend als hij net leeg is als je midden in de winter een spannende film wil gaan kijken.

Om te weten hoe vol de tank is heeft de mancave nu de beschikking over een display dat in procenten aangeeft hoe vol de tank is (0% = leeg, 100% = helemaal vol). De truc is dat een personenweegschaal waar de tank continu op staat het gewicht van de tank+inhoud doorgeeft aan een Arduino die dan de hoeveelheid gas in de tank uitrekent en op het display laat zien.

Demonteer een personenweegschaal en sluit de sensoren aan op een HX711-printje. De uitgang van het printje naar A0 en A1 van de Arduino.
Sluit een 4-digit MAX711 display (ik gebruik deze en haal de eerste 4-digits eruit) aan op 4,5,6 (DIN, CLK, CS) van een Arduino.

Laat de kachel eerst branden totdat de tank leeg is en klik dan op de knop LEEG (knop aan pen 3). Vul de gastank en klik dan op de knop VOL (knop aan pen 8). Nu heeft de Arduino in zijn EEPROM-geheugen opgeslagen hoe zwaar de gastank is en laat hij op het display zien hoe vol (in procenten van 0 tot 100) de tank is. De knoppen hebben na deze initialisatiefase verder geen nut meer.

Download

Kastje (OpenScad)
Arduino sketch
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.