marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
30 juli 2020

Workshopstroom

Bedrade klik-aan-klik-uit voor de elektronicaworkshop
Altijd met veel plezier gewerkt met de stekkerdozen die ik destijds bij Conrad heb gekocht. Elk apparaat had zijn eigen schakelaar.

Ik heb een losse computertafel met daarop de desktop-PC, wat randapparatuur zoals een labelprinter, scanner en HP-laserprinter en de 3d-printer. Die schakel ik nog via zo'n stekkerdoos.

Maak een Leenbakkerbureau mooi

Speciaal voor experimenteer- en soldeerwerkzaamheden kocht ik een tweede bureautje. Het is een lelijk ding (Leenbakker) maar hij wordt steeds mooier de laatste tijd.
Eerst de schroevendraaierstandaard (op moment van dit schrijven 3 likes). Die had nog clips zodat ik het bureautje niet zou beschadigen.
Later kwamen er efficientere uitbredingen voor de tangen, nog meer schroevendraaiers en nu de vervanging van de stekkerdoos. Die laatste is goud waard! Met een simpele klik-aan-klik-uit bedien ik alle elektrische apparaten.

Stekkerdooslose workshop

Ik verving de stekkerdoos door zelfgeprintte stopcontacten en een rijtje 230V schakelaars. De soldeerbout, lamp, Dremel-boor, een USB-voeding, lijmpistool, labvoeding, en nog twee extra apparaten schakel ik snel aan en uit.

Dankzij het schakelkastje vergeet ik nooit meer de soldeerbout uit te zetten. En het is een stuk opgeruimder want je ziet geen bekabeling meer: de 230V-stopcontacten zitten aan de achterkant van het bureautje.

Download

Stopcontacten (OpenScad)
Tangenstandaard (OpenScad)
Schakelbord (OpenScad)
Stopcontacten (OpenScad)
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.