marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
12 juli 2019

Kodi lichtcontroller

Automatisch MiLight-lampen aansturen voor Kodi
Update eind juli 2019: versie 2

Dit apparaatje gebruik ik voor de besturing van het licht in mijn Movie Cave. Als de film begint wordt het licht automatisch gedimd tot een zachtrode gloed. Als je de film stopt of op pauze zet dan wordt het licht gebroken wit en een stuk feller.

Verder zitten er 5 knoppen op voor handmatige bediening waaronder een relaxmodus (donkergroen licht) om na een drukke dag tot rust te komen en een energiemodus om 's morgens goed wakker te worden (wit koud licht) of voor als ik werkzaamheden in de Movie Cave moet verrichten.


De verlichting zelf bestaat uit Milight-lampen die aanstuurbaar zijn middels Wifi.

Raspberry Pi zero

De controller werkt met een Raspberry Pi Zero en een aantal Python-scripts. Hij pollt elke paar honderd milliseconden Kodi om te kijken of de film op pauze/stop dan wel wordt afgespeeld om zo het licht te kunnen dimmen of feller te maken. Ook de handmatige besturing wordt door hetzelfde Python-script afgespeeld.

Het Python-script voor de besturing wordt automatisch gestart door de volgende regel toe te voegen aan het bestand /home/pi/.profile:
python3 milight.py &
Om dit goed te laten werken moet middels sudo raspi-config de Raspberry Pi worden ingesteld op automatisch inloggen in command line modus na het booten.

Download

Python broncode
Behuizing
?

Versie 2

De Milight-library is toch niet zo stabiel dat hij de kodi-besturing aan kan. Ik ga nu voor handbediening van het licht. Maar ik wil wel de helderheid kunnen instellen (dimmen). Ik heb een schuifpotmeter toegevoegd waarmee ik de lichtsterkte kan instellen.
De Raspberry Pi kan geen analoge data (zoals een potmeter) uitlezen. Ik gebruik de laadtijd van een condensator om te bepalen in welke stand de potmeter staat. Hierdoor heb ik geen analoog-digitaal-converter nodig (alleen wat extra Python-code).

Download v2

Schema
Frontplaat
Python code v2

Het Python-script wordt weer automatisch gestart door de volgende regel toe te voegen aan het bestand /home/pi/.profile:
python3 schuifpot.py &
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.