marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
5 juli 2019

Charlie's speaker

Charlie's speaker: intelligente autonome
Ik wilde al lange tijd een Charlie's Angels speaker, zoals ik hem noem, hebben. Een soort intercom die uit zichzelf begint te praten. Er zit een sensor in die detecteert wanneer ik in de buurt van de speaker zit zodat hij weet wanneer hij moet praten. Aan de hand van mijn lesrooster, het tijdstip van de dag, enz. kan hij dan een van de volgende dingen vertellen:
- Hij wenst mij met een lieve zachte stem goedemorgen als ik 's morgens slaperig achter de PC kruip.
- Hoe laat ik weg moet naar het werk en hoe laat de trein vertrekt
- Dat ik een paraplu moet meenemen want het gaat regenen
Enz.

Ik ontwikkelde een speaker zoals deze:
en bouwde daar een intelligente robot in die middels Google's text-to-speech begon te praten. Maar al snel wilde ik iets terugzeggen om hem vragen te kunnen stellen.

Toen ontwierp ik versie 2 van Charlie's speaker. Versie 2 bestond uit dezelfde bovenstaande speaker met Charlie's-Angels-look en daarbij een handmicrofoon zoals ze vroeger bij bakkies gebruikten.
Maar het bleek onhandig te zijn om steeds die microfoon op te moeten pakken als je iets wilde vragen.

Versie 3

Versie 3 heb ik in een oude vintage intercomkast ingebouwd. Hierdoor heb je een heel vernuftige UX: je moet op een schakelaar drukken voordat hij gaat luisteren met zijn microfoon. Dit is slim van mij omdat het drukken op een schakelaar als je iets wilt inspreken een gebruikelijke interactie is met een intercom.

Versie 3 is nu af en in gebruik genomen. Er zit veel elektronica in: een Raspberry Pi, eindversterker, luidspreker, microfoon, afstandssensor VL53L0X en nog een aantal originele schakelaars van de intercom zelf. Ik gebruik een MOSFET als schakelaar om softwarematig de luidspreker uitgeschakeld te houden als Charlie niets te zeggen heeft. Is nodig omdat je anders steeds een lichte ruis door de luidspreker zou horen.
Op marcelv.net draaien een aantal web handlers die de Google API's aanroepen, de NS-api voor de treinen en een open data-API van de KNMI voor het weer.

Demofilmpje:


Download OpenScad-bestanden

Microfoonhouder binnen intercom
"Bakkie"-microfoon
Charlie's Angels intercom

Het apparaat werkt verder met een Pythonscript op de Raspberry Pi die een backend op marcelv.net aanroept die is geschreven in C#. De backend maakt de daadwerkelijke verbinding met Google cloud en de diverse API's voor weer en trein. Het Pythonscript stuurt gesproken teksten door naar die zelfde backend. Dus als je meer info wilt over die technieken kun je het vanaf nu ook aan mij vragen :-)
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.