marcelv
de hobbytechnoloog
Mijn site over doe-het-zelf-technologie met elektronica, 3D-printen en programmeren.
Marcel Veldhuizen
31 mei 2020

Data-tegoed-lamp

Het is tijd om je tegoed aan te vullen
Update juli 2019: nieuwe versie van de lamp: zie Thingiverse.
Ik woon in een gebied zonder bedraad internet. Ja, in Nederland. Geen Tv-kabel, geen glasvezel en geen ISDN/telefoonkabel. Dus heb ik een 4G-modem. Maar dat abonnement is 100GB per maand en dat tegoed is al gauw op.

Zodra het tegoed op is moet ik elke keer op de website van T-Mobile of in de T-Mobile-app op een knop klikken om het tegoed in stapjes van 2GB aan te kunnen vullen. Maar als ik wat aan het downloaden ben en ik zit niet achter de pc dan weet ik niet wanneer het tegoed op is. De download stopt zonder dat ik het weet.

Daarom heb ik een lamp gemaakt die rood gaat branden zodra het tegoed op is. Zodra de lamp op rood springt pak ik mijn telefoon en klik in de T-Mobile-app op de bijvulknop. Ik kan nu rustig een boek gaan lezen terwijl mijn pc aan het downloaden blijft, wetende dat de kamp mij waarschuwt zodra het tegoed op is. De download kan zo rustig door blijven gaan zonder dat ik achter mijn pc hoef te blijven zitten.

Het lampje werkt intern met een D1 Mini (van Hackerstore) die een RGB LED rood of groen laat oplichten. De D1 Mini downloadt om de paar minuten een bestandje van mijn website. Als dat lukt dan laat hij de LED groen oplichten. Mocht het downloaden niet snel genoeg lukken dan concludeert hij dat het tegoed op is en gaat de lamp op rood.

De LED is extra dik zodat hij veel licht geeft. Ook gekocht bij Hackerstore. De stroom wordt begrensd door twee weerstanden van 33Ω. Zie schema hieronder.

Downloads

Arduino sketch (voor D1 mini)
3D-print-bestand (lampvoet)
3D-print-bestand (lampbol)
OpenScad-bestand

Zie ook Thingiverse.
 
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.