Charlie's speaker

05-07-2019
Een Charlie's Angels speaker, zoals ik hem noem. Een soort intercom die uit zichzelf begint te praten.

Er zit een sensor in die detecteert wanneer ik in de buurt van de speaker zit zodat hij weet wanneer hij moet praten. Aan de hand van mijn lesrooster, het tijdstip van de dag, enz. kan hij dan een van de volgende dingen vertellen:
- Hij wenst mij met een lieve zachte stem goedemorgen als ik 's morgens slaperig achter de PC kruip.
- Hoe laat ik weg moet naar het werk en hoe laat de trein vertrekt
- Dat ik een paraplu moet meenemen want het gaat regenen
Enz.

Ik maakte een prototype en bouwde daar een intelligente robot in die middels Google's text-to-speech begon te praten. Maar al snel wilde ik iets terugzeggen om hem vragen te kunnen stellen.

Toen ontwierp ik versie 2 van Charlie's speaker. Versie 2 bestond uit een speaker met Charlie's-Angels-look en daarbij een handmicrofoon zoals ze vroeger bij bakkies gebruikten.

Maar het bleek onhandig te zijn om steeds die microfoon op te moeten pakken als je iets wilde vragen.

Versie 3
Versie 3 heb ik in een oude vintage intercomkast ingebouwd. Hierdoor heb je een heel vernuftige UX: je moet op een schakelaar drukken voordat hij gaat luisteren met zijn microfoon. Dit is slim van mij omdat het drukken op een schakelaar als je iets wilt inspreken een gebruikelijke interactie is met een intercom.

Versie 3 is nu af en in gebruik genomen. Er zit veel elektronica in: een Raspberry Pi, eindversterker, luidspreker, microfoon, afstandssensor VL53L0X en nog een aantal originele schakelaars van de intercom zelf. Ik gebruik een MOSFET als schakelaar om softwarematig de luidspreker uitgeschakeld te houden als Charlie niets te zeggen heeft. Is nodig omdat je anders steeds een lichte ruis door de luidspreker zou horen.
Op marcelv.net draaien een aantal web handlers die de Google API's aanroepen, de NS-api voor de treinen en een open data-API van de KNMI voor het weer.Openscad-bestanden
Microfoonhouder binnen intercom
"Bakkie"-microfoon
Charlie's Angels intercom

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende installaties.

Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 27 apparaten
 
×
×