Filament genoeg?

03-10-2020
Als je een 3d-print slicet dan geeft het slicerprogramma aan hoeveel gram en hoeveel meter filament je nodig hebt. Maar hoe weet je of er nog genoeg filament op de spoel zit? Hoeveel meter zit er op?

Ik weeg gewoon de spoel even van te voren op de speciale filamentweegschaal. Hij geeft dan aan hoeveel gram en hoeveel meter er op de spoel zit.

De weegschaal is feitelijk een gewone (zelfgemaakte) weegschaal met een aantal vaste tarra-instellingen. Voor elke fabrikant PLA die ik gebruik een andere instelling.

De weegschaal werkt met een 5kg-gewichtsensor en een HX711-module die door een Arduino UNO wordt uitgelezen. Verder zijn er knopjes om de weegschaal op 0 te stellen en hem te kalibreren. En een selectieknop waarmee ik het type filament selecteer.

Je kunt de filamentweger zelf maken: hieronder heb je de 3D-printbestanden en de code voor op de Arduino. Het schema van de opbouw staat in de linkerkantlijn. Als je hulp nodig hebt, mail mij gerust!

Download
OpenScad 3D-bestand
Arduino broncode
Ook nog nodig: 2x boutje M4 (lengte niet kritisch: 1 tot 3cm lang) en 2x boutje M5 (lengte niet kritisch: 1 tot 3cm lang).

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende installaties.

Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 33 apparaten
 
×
×