NS-speaker

11-06-2022
Beste reiziger, de trein naar je werk rijdt niet.

Bij mij thuis staat een zogenaamde NS-lamp, een lamp die rood gaat branden als er iets mis is met de trein die ik moet hebben om naar het werk te komen.

Na een jaar gebruik te maken van deze lamp kwamen er een tweetal nadelen naar boven:
* Lamp brandt stil zonder geluid groen of rood, en valt ook niet echt op. Je lette er niet meer zo op, je vergat om er naar te kijken als je haastig uit huis ging.
* Lamp geeft alleen maar ja/nee info. Waarom rijden de treinen niet? Of is er maar een trein die niet rijdt? Of is er slechts sprake van een paar minuten vertraging?

Oplossing: de NS-speaker
De NS-speaker is een als retro intercom vermomde omroeper die precies op het juiste moment actief omroept als er iets mis is met de treinen die vanaf mijn station vertrekken. Hij meldt het als er vertraging is en ook als er helemaal geen treinen rijden.

Functioneel en mooi
De speaker zit in een schitterende vintage intercombehuizing. De originele print van die intercom zaagde ik door midden om plaats te maken voor nieuwe elektronica bestaande uit een D1 Mini, MP3-module, relais en eindversterker.

Werking
Een D1 Mini roept via WiFi een PHP-script aan dat op deze site draait. Het script maakt verbinding met de NS API en kijkt naar de situatie op het station Horst-Sevenum. Als er iets mis is dan wordt de D1 Mini geïnstrueerd om een MP3-tje (bijvoorbeeld 'vertraging') af te spelen.Na de eerste tests bleek dat de luidspreker licht ruiste als er geen geluid was. Daarom heb ik een relaismodule toegevoegd die de eindversterkermodule alleen aan zet als er iets om te roepen valt.

Download
Arduino-sketch
MP3-bestanden voor op de SD-kaart van de MP3-speler
PHP-Script op de server

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende installaties.

Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 35 apparaten
 
×
×