Werkbladindicator

04-12-2021
Orden je bureaublad met een visuele LED-matrix-desktop-indicator.

Ik maak steeds meer gebruik van de werkbladen (workspaces) onder Linux. Zo is werkblad 1 voor e-mail, de browser en MS Teams. Werkblad 2 is voor het huidige project waar ik aan werk met OpenScad, IDE's, image-editors. Werkblad 3 gebruik ik ook.

Globale sneltoetsen
Als je werkbladen gebruikt dan werk je veel netter, veel geordender. Ik heb Alt+1, Alt+2, enz. als globale sneltoetsen ingesteld zodat ik met het toetsenbord snel kan schakelen tussen de werkbladen.

UX-testen
Ik heb tests uitgevoerd met de 'gewone' werkbladindicator die je in Linux op een panel zet en ik heb getest met hardware in de vorm van een LED-strip die met kleuren het huidige werkblad aangeeft (foto 2).

Matrix
Uiteindelijk ben ik gekomen tot een LED-matrix die het huidige werkblad met een volgnummer weergeeft. Die werkt het beste, vermoedelijk omdat de helderheid nogal groot is en omdat je hem in een oogopslag ziet. Ik ga de matrix linksboven op de monitor plaatsen omdat ik merk dat mijn ogen daar als eerste zoeken. Ter info: ik heb mijn startmenu en panel met iconen ook aan de bovenzijde van mijn scherm staan.

Schema
Het schema bestaat uit een Uno die via USB serieel wordt aangestuurd door een shell script. De Uno laat op een LED-matrix het nummer van het werkblad zien.
De elco zorgt ervoor dat de Uno zich niet reset als je via Bash de seriële poort opent.

Code
De code van de Arduino werkt met de library LEDController en is daarmee lekker simpel. Ik heb wel zelf nog de cijfers voor op de matrix moeten ontwerpen voor een betere leesbaarheid.

Het shell script wordt zodra mijn PC opstart automatisch uitgevoerd en blijft op de achtergrond pollen. Hij pakt de eerste de beste seriële poort en stuurt daar elke keer het werkbladnummer naar door.

Arduino code
Shell script

Ik gebruik deze LED-matrix.

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende prototypes. Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 19 apparaten
 
×
×