Huisbel

15-06-2019
Huisbelsysteem met centrale en 3 verschillende clients.

In ons huis bevinden de gezinsleden zich vaak verdeeld over het hele pand. De één zit in de Movie Cave (kelder), de ander boven op zijn slaapkamer, de ander zit in de hobbyruimte. Als we gaan eten werd er altijd door het hele huis heen-en-weer geschreeuwd.

Het geschreeuw is nu verleden tijd door het huisbelsysteem. Beneden in de keuken staat een centrale (EspDuino met 4 schakelaars) waarmee je een bel of ander signaal kunt laten horen in een vertrek naar keuze. De centrale heeft 4 kanalen. Werking: hij roept een URL op het lokale netwerk aan zoals bijv. http://192.0.1.181/bel voor de slaapkamer of http://192.0.1.182/bel voor de hobbyruimte. Het hele systeem werkt middels het lokale Wifi-netwerk.

We hebben 3 verschillende soorten clients: bel, zoemer en lamp. Op de slaapkamer gaat een ouderwets belletje rinkelen. Een touwtje wordt door een kleine servo aangetrokken waardoor hij een paar keer rinkelt zoals een ouderwetse huisbel uit de 14e eeuw. In de Movie Cave willen we geen geluid, daar gaat een Lampan rood knipperen als reactie op een ingeduwde drukknop van de centrale. In de gang boven is een eenvoudige client die bestaat uit een zoemer die een paar aandachtsseinen laat horen als er gebeld wordt.

De centrale geeft met een groene LED aan dat een bel goed is aangekomen. Als je vanaf de centrale een client belt dan gaat de blauwe LED aan D13 branden. Zodra de client antwoord gaat de groene LED op de centrale even aan zodat je ziet dat de bel daadwerkelijk is aangekomen.

Arduino-code

Apparaten

Al mijn apparaten zijn werkende installaties.

Als je een apparaat na wilt maken of wilt verbeteren en je hebt hulp nodig, neem dan gerust contact met mij op.

Bekijk 27 apparaten
 
×
×