Workout-app met anti-gamification

07-01-2023
Ga lekker buiten sporten zonder stats te kunnen zien op je smart watch.

Ik ga een aantal keren per week buiten sporten maar droeg dan sinds kort expres geen smart watch/sporthorloge. Zo'n ding zorgt er namelijk voor dat je vaker op je horloge kijkt om je hartslag en dergelijke te checken en dan geniet je minder van de buitenlucht en de training.

Nu heb ik een app gemaakt die je toch toestaat om een sporthorloge te dragen omdat deze app je niet afleidt. Hij laat namelijk in eerste instantie alleen maar een vrolijk gekleurde kettlebel zien, als een soort screensaver.

Pas na 40 minuten training (je bent over de helft - de app is bedoeld voor trainingen van een uur) laat hij even de tijd en de afgelegde afstand zien, gedurende 4 minuten. Na 4 minuten springt hij weer op zwart en pas na 50 minuten blijft hij aan zodat ik het aantal kilometers en de huidige tijd kan aflezen. De training is dan toch al bijna voorbij en aan het eind van de training je stats zien geeft juist plezier (anti-stress).

De app voorkomt zo dat je in het begin van de training al de hele tijd op je watch aan het kijken bent. Dat heeft toch geen zin want in het begin van de training heb je toch nog niets gepresteerd. Juist de idee dat de app je op tijd waarschuwt (hij trilt een paar keer flink als het scherm aan gaat) brengt rust en stelt je in staat om te genieten van het trainen in de frisse lucht!

Andere handigheidjes van deze app:
- Display blijft altijd aan. Dus geen gedoe met knopjes indrukken tijdens de training om het display af te kunnnen lezen.
- Letters zijn extra groot zodat je geen leesbril hoeft op te zetten.
- Training wordt officieel gelogd in Fitbit's cloud zodat je later na de training wel alles rustig kunt nakijken.
- Je moet 2x op het knopje drukken om de app af te sluiten. Zo voorkom je dat de app per ongeluk wordt afgesloten tijdens het doen van oefeningen.
- Werkt op Fitbit Versa 2, 3, 4 en Sense.
- Startscherm geeft met achtergrondkleur rood/groen aan of er een GPS fix is.
- Kleurige Kettlebell 'screensaver'. Gadget-achtige feature, mooi om naar te kijken, dus toch nog gamification.

Download/installatie
Fitbit

Broncode
Github

Broncode

De broncode van mijn apps is altijd beschikbaar.

Als het niet in het artikel of op mijn Git staat moet je me maar even mailen voor de code.

Bekijk 13 apps
 
×
×