Twee kleuren
 
Binnenkant
 
Tekening
 
Lamp
 
18 mei 2019
Uit de categorie: Under construction

Apparaat aanschakelen voor dummy's

Probleem: in mijn Movie Cave (zo noem ik mijn mancave-kamer waar ik ook op een groot scherm films/series kijk) is het lastig om alles op te starten: beamer moet aan, versterker moet aan, subwoofer aan. En als je de beamer uitzet dan moet je wachten tot hij afgekoeld is en dan pas de stekker eruit trekken.

Andere huisgenoten nemen het niet zo nauw met de afkoeltijd van de beamer en trekken allerlei stekkers eruit, waaronder de stekker van de Kodi-Raspberry-Pi (en die wil ik juist aan laten staan). Verwarrend voor ze.

Oplossing: ik maak een schakelkastje met twee drukschakelaars: AAN en UIT. De AAN schakelt de 230V erop en zet de beamer aan via een infrarood-LED die de afstandsbediening van de beamer simuleert. De UIT zet eerst de beamer uit met een infraroodsignaal en schakelt na een wachttijd (beamer moet afkoelen) de 230V eraf. Het uitschakelen moet gebeuren door 2x in een korte tijd een signaal via de IR-LED uit te sturen.

Het systeem zal bestaan uit een schakelkast met elektronica (op basis van Arduino) met aansluitingen voor 230V in, 230V uit, IR-LED, en een lamp. De lamp geeft met bepaalde kleuren de schakelsequentie aan. Hij wordt bijv. groen als hij begint met aanschakelen. Het aanschakelen zie je nl. niet meteen, dat duurt even. Dit voorkomt voor gebruikers het gevoel dat er niets gebeurt.

Als lamp heb ik de Pacmanlamp van Batphil in gedachten. Die heb ik alvast geprint.

De kast heb ik al ontworpen en geprint. Features zijn dat ik er alleen maar stekkers op hoef aan te sluiten en dat hij teksten in een andere kleur heeft (dual color print). Zowel de AAN en UIT-schakelaar als de Pacmanlamp worden via twee draden met de schakelkast verbonden.

Links/downloads

Pacman-lamp
OpenScad-bestand
?
Twee kleuren
 
Binnenkant
 
Tekening
 
Lamp
 
 

Reacties

 

Uw op- en/of aanmerkingen:

Naam:

Reactie:

 
(C) 2019, 2020 marcelv
 
Mocht een website waar ik naar verwijs uitvallen dan heb ik altijd nog een back-up.